Pinds Cafe har haft samme logo siden fru Pind regerede med stram mine og cigaren i mundvigen Pinds Café Venstremenu


  Forside
  Kaffe
  Øl, vand & vin
  Cocktails
  Alkohol & avec
  Åbningstider / kontakt

  75 år med fru Pind:
  Caféens historie


Pinds Café, historie

75 år med fru Pind

Af Steen Kræmer - www.kraemer.dk
Selv om konditor Weinschenck åbnede Skolegade 11's første café helt tilbage i 1848, var det ikke ham, der gjorde stedet legendarisk i byen.

Dén opgave sørgede Elna Pind for at løfte. Hun overtog stedet som 34-årig i 1936 og satte sit meget personlige præg på Pinds Café, som hun straks omdøbte 'Den lille café' til.

Allerede fra starten optrådte frøken Pind meget bestemt over for kunderne og førte en streng justits. For eksempel afviste hun konsekvent enlige kvinder, der forsøgte at få adgang til caféen. Det var en holdning, den kvindelige værtshusholder indtog i mange år efter, at det var blevet normalt for kvinder at gå ud alene.

Jeg er bare korrekt!
"Jeg er ikke skrap. Jeg er bare korrekt, og det har jeg været fra den første dag i caféens historie, har fru Pind udtalt på sit perfekte og meget kultiverede dansk.

Ikke desto mindre måtte mange gennem årene lide den skam at blive afvist ved døren eller forvist fra Pinds Café.

Forseelserne var mange, og eksemplerne talløse. Langt hår, at glemme at hilse høfligt på fruen, at sidde på fruens stol, at tale kommanderende til hende selv, støjende adfærd eller upassende påklædning. Modsat faldt det altid i god jord at hilse høfligt, rose hendes ørenringe eller hår og at tænde hendes store cigar med en tændstik.

Fru Pind lever videre
Måske var det den excentriske indehaver, der var årsag til, at Pinds Café havde stigende succes. Blandt stamgæsterne var en række af byens direktører, og fru Pind har alle dage været et kendt ansigt i byen.

Fruens portræt hænger stadig over baren, hvorfra hun overvåger gæster såvel som personale med et strengt blik. Og en gang imellem kan man næsten fornemme et skarpt 'Den herre må gerne forlade etablissementet' oppe fra hæderspladsen.

Efter 45 år som værtshusholder flyttede fru Pind i 1981 på plejehjem, hvor hun døde den 17. maj 1985, 83 år gammel.

I dag - mere end 75 år efter åbningen - ligner fru Pinds café stadig sig selv, selv om gæsterne som regel får lidt længere snor af restauratør Jesper Svendberg og hans personale.

Bogen 'Kig ind - Elna Pind' kan stadig
        købes på Pinds Cafe
Kilde: Anders Errboe
& Erik Strange Petersen
"Kig Ind! ELNA PIND",
Husets Forlag, 1985

Pinds Café Højremenu Fru Pind tog fra starten styrepinden på sin café. Hun er en legende i Århus, og hendes ånd lever videre i Skolegades ældste og hyggeligste værtshus.


”Når nogen tog i døren, kikkede hun ud ved gardinet, før hun åbnede. Hvis de besøgendes udseende og tilstand ikke kunne accepteres, lukkede hun ikke op.”
Kig ind! ELNA PIND
Husets forlag, 1995
Vær med i Pinds Cafés facebookgruppe og få opdateringer om arrangementer, tilbud og andre events hos fru Pind.

PINDS CAFÉ ? SKOLEGADE 11 ? 8000 ÅRHUS C ? TLF. 86 12 20 60 ? WWW.PINDSCAFE.DK